Travertin

Vergeet carrara-marmer: Travertin is het materiaal voor jouw keuken! Deze natuursteen geeft een nieuwe warmte aan je interieur. Hij past perfect bij de trend die we de komende jaren meer en meer zullen zien, waarbij we gaan voor ton-sur-ton en monochrome interieurs. Het strakke blijft, maar witte interieurs maken plaats voor donkerdere en zachtere interieurs.

Wat is travertin?

Travertijn is een prachtige kalksteen die ontstaat door een proces in warmwaterbronnen. De kalk in het water zet zich af tegen een vorige laag kalksteen. Tussen deze lagen blijven blaadjes en takjes zitten. Het resultaat is een specifiek gelaagd uitzicht. Kenmerkend voor deze natuursteen zijn de gaten in de steen. Hoe minder gaten, hoe beter de kwaliteit. Om de poreuze eigenschappen te verbeteren, worden deze gaten wel eens opgevuld.

Travertino is verkrijgbaar in beige en goudtinten, maar ook meer grijze en bruine varianten zijn beschikbaar. Het is daarom aan te raden om de steen zelf uit te kiezen bij de leverancier. Zo ben je er zeker van dat de kleur perfect bij de rest van je maatwerk zal passen.

De kalksteen verandert van uiterlijk naargelang de manier waarop hij wordt gezaagd. Door ofwel haaks op de nerven, of met de nerven mee te zagen, krijg je een heel ander uitzicht. Cross cut is de meest voorkomende afwerking. Hierbij wordt horizontaal, met de nerf mee gezaagd en wordt een egaal resultaat bekomen. Bij het verticaal gezaagde Vein Cut komt de kenmerkende nerf mooi naar voren. Deze techniek geeft een zeer specifiek karakter aan het materiaal.

Voor welke toepassingen is travertijn geschikt?

Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. De steen wordt gebruikt als wand- of vloertegel, maar kan ook als werkblad of spoelbak gebruikt worden. En ook voor architecturale toepassingen is het materiaal uiterst geschikt. We kennen allemaal wel het Colosseum in Rome. Dit iconische bouwwerk werd volledig opgetrokken uit travertino. En wil je eens zot doen? Travertijn heeft lichtdoorlatende eigenschappen waarmee prachtige details kunnen worden gecreëerd.

Wil je jouw travertin onderhoud? Kies dan voor een zuurvrij  schoonmaakmiddel.

Contacteer ons voor meer info
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.