Roest in het interieur

Met roest in het interieur kies je voor een eigenzinnig accent. Een roesteffect kan je op verschillende manieren bekomen. Wij zetten de verschillende manieren even op een rij.

Verftechniek – kies zelf de gewenste roesttint

Door de juiste bruin- en oranjetinten te mengen en op de juiste manier aan te brengen op het gewenste oppervlak, kan je door middel van verf een knap roesteffect bekomen. Een mooi voorbeeld hiervan is dit kantoorproject dat we realiseerden in samenwerking met Aboco. Door een samenspel te creëren van verschillende schakeringen, creëer je een realistisch effect. Het grote voordeel van deze werkwijze is dat er tot op het laatste moment nog kleine aanpassingen kunnen gebeuren.

Elft-projecten-interieurinrichting-projecten-maatwerk

Een variant op deze techniek is het werken met stuclagen. Hierbij worden verschillende lagen van een water gebaseerde afwerkingscoating met ijzerglimmer aangebracht tot een roesteffect. Door met laagdiktes te spelen kan je zo tot een zeer realistische, rustieke finish komen.

In-situ roestvorming: roest in het interieur kan je ter plaatse creëren

Voor deze techniek gebruik je een tweecomponentensysteem, zoals Roestique van Stoopen en Meeus. De speciaal ontwikkelde primer bestaat uit een bindmiddel waarin zuivere ijzerdeeltjes werden gemengd. Hierna wordt dan kruiselings een toplaag aangebracht. Deze dient als activator die het roestproces op gang brengt. De manier waarop je deze activator aanbrengt, is bepalend voor de uiteindelijke look van het project. Sponzen, aanbrengen met een kwast of vernevelen? Het is allemaal mogelijk. Het uiteindelijke resultaat is een diepe roestkleur die moeilijk te voorspellen valt. Het zijn immers externe factoren die het proces beïnvloeden.

Wanneer de toplaag droogt, stopt ook het roesten. Door de droogtijd te verlengen, door te werken met verschillende laagdiktes van de pasta of te spelen met de vochthuishouding in de kamer kan je verschillende effecten bekomen. En ook de nabewerking speelt een rol. Kies je voor een glad gepolijst oppervlak of ga je toch voor een ruw uitzicht? Het zijn aspecten waar je best even bij stilstaat.

Het eindresultaat is watervast en veegvast. Je hoeft m.a.w. geen schrik te hebben dat het oppervlak zal afgeven. In principe is een toplaag dus niet nodig.

stoopen-en-meeus-roestique

Laminaat: een roestimitatie met realistisch uitzicht

Laminaat of HPL bestaat uit meerdere lagen papier die onder hoge druk en door middel van harsen worden samengeperst. Laminaten staan bekend om hun materiaalreproducties. Vandaag de dag zijn deze vaak amper van het echte materiaal te onderscheiden. Verschillende merken hebben ook roestimitaties in hun gamma zitten.

Een afwerking in laminaat is watervast, krasvast en onderhoudsvriendelijk. Hiermee maak je gemakkelijk kasten in een roestlook, maar ook wandafwerkingen en werkbladen zijn mogelijk. Contacteer ons voor meer informatie over jouw maatwerk in roestafwerking.

Deze prachtige toog voor Roxy in de kammenstraat maakten wij in een mooie roestlaminaat.

roxy

Dekton

Wil je een werkblad of stevige wand-en vloerbekleding voorzien van een roestige uitstraling? Dan is dekton de ideale optie.  Dit ultracompacte materiaal is niet poreus, waardoor het uiterst vlekbestendig is. Het is bovendien zeer krasvast, vuur- en hittebestendig, heeft een hoge UV-bestendigheid en is slijtvast. Het is dan ook het sterkste materiaal op de markt voor keukenwerkbladen, wandbekledingen en zelfs gevelbekleding. Dekton heeft een aantal zeer mooie materiaalimitaties, waaronder ook roest.

ld2-3dslabs

Cortenstaal

Een laatste mogelijkheid om roest in het interieur te integreren is door gebruik te maken van Cortenstaal. De oorspronkelijke merknaam COR-TEN-Staal staat voor een metaallegering op basis van ijzer. Qua sterkte is het materiaal vergelijkbaar met roestvrij staal. Zeer typisch is de bruine roestkleur. De oxidelaag vormt een bescherming voor onderliggende ijzerlagen. Wanneer deze, door zand, stof of regen, afslijt, start het proces opnieuw. Hierdoor zal het materiaal dunner worden. Dit is vooral voor constructieve toepassingen van belang.

Cortenstaal wordt veel toegepast in de architectuur, zoals constructief als decoratief. maar ook in het interieur vindt het materiaal zijn toepassingen.

medir-architects

Contacteer ons voor meer info
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.